18 Eylül 2012 Salı

ada'nın 16.Sayısı içeriği


"her zaman bir başka adam vardır" sloganıyla yoluna devam eden Ada dergisi 16.sayıya ulaştı.


Bu sayımızda da iki dosyamız var. İlk dosyamızın adı AŞMAK. Bu konuda Almanya'nın Hannover kentinde 2003 senesinde Deniz Utlu ve Marianna Salzmann tarafından kurulan Freitext dergisi ile ortaklaşa çalıştık. Freitext Almanya'nın kendini "hibrid ve transkültürel bir açıdan toplumsal, kültürel gelişimlere bakan dergi" olarak tanımlıyor. Felsefi, bilimsel yazılara, denemelere ve yazınsal ürünlere yer veren, özellikle genç kuşak tarafından ilgiyle takip edilen bir dergi. Freitext'in editörlüğünü Marcela Knapp, Marianna Salzmann, Mutlu Ergün, Deniz Utlu üstlenirken derginin diğer emekçileri Sofia Hamaz, Michael Klesse ve Deniz Keskin.

AŞMAK dosyası için Cristian De Simone, Georgia Doll, Safiye Can, Maria T.Martin, Nesrin Taşkıran Tanç ve Noah Sow yazdı. Bu metinleri ada için Menekşe Toprak çevirdi.

AŞMAK dosyamızı TANDEM-Kültür Yöneticileri Değişim Projesi" Mercator Vakfı(Essem) ve Avrupa Kültür Vakfı (Amsterdam) desteğiyle MitOts (Berlin), İstanbul Bilgi Üniversitesi(İstanbul) ve Anadolu Kültür (İstanbul) ortaklığı tarafından destekleniyor.

Ada’nın bu sayısının şairleri Ayşe Keskin, Barış Ağır, Fatma Esti, Ferda Baklaya Çetin, Kenan Sarıalioğlu, Mehmet Yaşın, Mustafa Kadir Atasoy, Neslihan Yalman, Nurcan Çelik, Samet Yeşilaras ve Serkan Türk. Işık Yanar’ın roman kahramanı Eczacı Yücel’in şiir’i bu sayının sürprizlerinden.

Elif Sena Öztürk, Engin Sevinç, Ferit Nadir, Güray Süngü ve Onur Işık’ın kaleminden çıkan öyküleri ada’nın bu sayısında okuyabilirsiniz.

Kadriye Cesur’un günümüz çağdaş Bulgar edebiyatından çevirdiği Boyko Lambovski, Dimitır Kalev, Kristin Dimitrova, Lyubomir Levçev ve Miro Duşkova’ya ait şiirleri de ada’nın sayfaları arasında bulabilirsiniz.

Hakan Sümer’in karikatürü ile açılan Karadeniz Kültürü-1 adlı dosyamız için Abdullah Akat, Attila Aşut, Efnan Dervişoğlu, Hüseyin Alemdar,  Orhan Tepebaş, Selçuk Küpçük, Sevda Zeynep Karadağ, Necip Fazıl Duru’nun kaleme aldığı yazıları okuyacaksınız.  
Derya-Kaan Tanyeri bu sayımızda Trabzonlu şair Sunay Akın ile söyleştiler.


Buket Uzuner’in son romanını değerlendiren kapsamlı yazısı ile Orçun Üçer ada’nın konuk yazarlarından.

Ayrıca 16. sayımızın kapağında ve şiir görsellerinde Trabzon doğumlu Süleyman Saim Tekcan’ın çalışmalarına yer verdik.

Okuru ile kucaklaşmak için sabırsızlanan dergimizin yeni sayılarında da buluşmak üzere.

Hiç yorum yok: