Türkiye’nin her bölgesinde çok sayıda edebiyat dergileri yayımlanıyor. Bazıları uzun soluklu olmayı başarıyor. Çoğu birkaç sayıdan sonra geçmişin tozlu raflarına atılıyor. Dergilerin en önemli işlevi kültürel mirasımızın zenginleşmesine katkı sağlaması olsa gerek. Birkaç kişinin özel çabasıyla ortaya konulan dergilerin daha çok desteklenmesi, çocuklarımıza ve gençlerimize mutlaka ulaştırılması gerekiyor. Ülkemizin en büyük sorunlarından biri okumamak! Fakülte mezunu olan binlerce insanımız ne yazık ki dergi takip etmiyor. Öğretmenlerimiz yaşam koşullarını da bahane ederek kitaptan, dergilerden uzak duruyor. Hayatlarını genişletecek olan sözcüklerden insanlarımız mahrum yaşayıp gidiyor. Doğal olarak bilmediklerini anlatamıyor ve gençlerin ufkunu açamıyorlar.
Trabzon edebiyat dergileri açısından bereketli yerlerden biridir diyebiliriz. Kıyı, Mortaka, Tekne ve Ada gibi önemli dergiler yaşamsal mücadelelerini sürdürmeye devam ediyor. Futbolun en çok önemsendiği bu kentten birçok sanatçı, aydın çıktı. Kentin aydınına, sanatçısına ne kadar katkı sağladığı şüpheli… O yüzden kendini bu kentli hisseden bütün okurlarımız bir kere durup düşünmeli dergilerin yaşamımızdaki yerini.
Yazımda bugün size Ada dergisinin yeni iki sayısından bahsetmek istiyorum. Yaklaşık bir buçuk yıl aradan sonra hem yaz, hem güz sayılarını yayımladı dergi. 11. Sayısında “Gurbet” konulu dosyasıyla Trabzon’dan uzaklara giden yazar ve şairlerin bu kenti hangi olaylarla, anılarla ve özlemle hatırladıklarına şahit oluyoruz. Alaaddin Bahçekapılı, Çiğdem Sezer, Ömer Faruk Ciravoğlu, Öner Ciravoğlu, Meral Ataç, Mustafa Bilici, Nihat Genç, Raif Özben, Ruşen Keleş ve Tayfun Pirselimoğlu gurbet konusundaki yazılarını dergi sayfalarından okuyabilirsiniz.
Şiirleriyle Ayşe Keskin, Beşir Sevim, Fatma Esti, Nefise Pınar, Neşe Yaşın, Ömer Turan, Türker Özşeker, Volkan Odabaş, Yılmaz Arslan ve çeviri bir şiirle Kenan Sarıalioğlu 11. ada dergisinin sayfalarında yer alıyor.
10 Şair ve Yazar birer soruyla İnci Aral’a merak ettiklerini sordu. Attila Aşut Türkçe yanlışları üzerine bir yazı kaleme aldı. Candan Selman, Enise Hürrem Turan ve Serkan Türk öykülerini, Hayati Çitaklar Seksenlerin Londra’sından günümüz Türkiye’sine tiyatro konusunda çarpıcı yazısı da dergide okuyabilecekleriniz arasında.
Her sayıda farklı bir dosya konusuyla okurun zihninde karıncalanma yaratmaya çalışan Ada güz sayısında dosya konusu olarak Bilge Karasu’yu seçmiş. 1930-1995 yılları arasında yaşamış olan Bilge Karasu, Türk Edebiyatının en önemli yazarlarından. Genç yazarların usta yazarın kitaplarından yola çıkarak yazdıklarını metinleri keyifle okuyacaksınız. Güray Süngü, Arzu Alkan, Burcu Aker, Alper Sarı, Galip Ferhat Akbal, Pelin İşcan ve Serkan Türk’ün Karasu için yazdıkları yazılar yer alıyor ada’nın iç sayfalarında.
Yeni dönemin dikkat çeken kadın öykücülerinden Seviye Merih’in Tarık Güney söyleşisiyle, Ayşe Keskin, Emirhan Tezer, Feride Özmat, İlyas Barut ve Mehmet Kuvvet öyküleriyle, Bülent Sümer ve Muammer Kotbaş çizimleriyle Ada’ya omuz verenlerden.
Ada 12. Sayısındaysa şu isimlerin şiirleri yer alıyor. Ahmet Özer, Burak Tokcan, Celaleddin Koç, Ertuğrul Aydın, Ersan Erçelik, Halil İbrahim Polat, İrfan Yıldız, Kadir Aydemir, Kaan Koç, Mehmet Şamil, M.Sinan Karadeniz, Naime Erlaçin, Neriman Calap, Özkan Dursun, Selahattin Yolgiden, Yavuz Türk ve Yıldırım Vural.
Dil, bilinç ve ruh kirliliğinden olabildiğince uzakta, edebiyatın müstesna bir yerinde duran okuyucular için Ada dergisi okunabilir.
Bilgi için: 0-505-496 94 93
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder